Autobusmuseum Project

Autobusmuseum Project

Aan de rand van de gemeente Pijnacker-Nootdorp, op een gunstige locatie en goed te bereiken met het openbaar vervoer, de auto en de fiets in het middelpunt van Den Haag, Zoetermeer en Delft komt het Zuid-Hollands Autobus Museum (ZHAM).

Hier komt een nieuw museumgebouw voor de huisvesting van de collectie. In dit gebouw is plaats voor de collectie en de faciliteiten. Maar ook publieksbelevingen, zoals o.a.:

  • Pendeldienst historische bus
  • Tijdcapsule
  • Bussimulator
  • OV-chipkaart speurtocht
  • Beleving WerkplaatsBus
  • Multifunctionele Ontmoetingsruimte
  • Educatieve trajecten

Een lang gekoesterde wens gaat hiermee in vervulling. Een wens om de gehele collectie autobussen in al zijn pracht te kunnen tonen aan de bezoekers en samen met de historische (bus)objecten en foto’s het verhaal in tijd van de autobusgeschiedenis te kunnen vertellen.  

In het complex waar het museum gevestigd is, bevinden zich ook andere partners in het mobiele erfgoed. In het ZHAM kan de volledige collectie autobussen een plek krijgen én is er ruim voldoende gelegenheid voor alle andere activiteiten. Het delen van het gebouw biedt veel voordelen. Samen met de partners in het mobiele erfgoed (segmenten weg en spoor) kunnen we een compleet beeld geven van de ontwikkeling van het autobusvervoer door de jaren heen. Ook kunnen bepaalde faciliteiten zoals toiletten, vrijwilligersruimte, werkplaats, kantine etc. worden gedeeld.

In het Autobusmuseum komt de bezoeker door middel van publieksbelevingen, spellen, tests en museale objecten alles te weten over de autobussen door de jaren heen. Wat zijn de verhalen achter de bus en ondersteunende diensten? Welke ontmoetingen en belevenissen hadden de passagiers? Sommige bussen dragen een spannend oorlogsverhaal met zich mee, andere bussen juist een heel romantisch verhaal. Hoe werden vroeger de kaartjes gecontroleerd, hoe zag het uniform van de buschauffeur er lang geleden uit, hoe lang mocht de chauffeur achter elkaar rijden en hoe restaureer je nu eigenlijk een bus? Hoe bestuur je eigenlijk zelf een bus en waar moet je in het verkeer op letten? In het ZHAM komt het allemaal aan bod!

Huisvesting historische collectie in het nieuwe museumgebouw: het gebouw en de faciliteiten

Om deze doelen te realiseren, gaan we allereerst de collectie in al haar pracht tentoonstellen in ons nieuwe gebouw. Een bijzonder duurzaam pand dat er zowel van buiten als binnen open en uitnodigend uitziet.

Het gebouw is veel meer dan alleen een onderkomen voor de bussen. Het is vooral een concept waar de bezoeker de bijzondere publieksbeleving over de wereld van de autobus ervaart. Dat betekent dat alles dezelfde uitstraling heeft: de Autobusuitstraling! De entree, de Museumwinkel, de plek waar je kunt uitrusten en/of een hapje kunt eten of iets drinken, zelfs de beplanting en de bestrating buiten, álles ademt dezelfde sfeer.

Het Autobusmuseum wordt een combinatie van zien, doen én beleven. Een interessante plek om te vertoeven, want alle belevenissen rond het verwerven (en soms ook weer afvoeren), restaureren, onderhouden en exploiteren van de autobussen zorgen voor een boeiend verhaal. En we gaan dit verhaal met verve aan onze bezoekers vertellen!

We willen de bezoeker een ‘tijdreis door de geschiedenis van de bus’ laten maken en het museum veel méér laten zijn dan alleen een tentoonstelling. Ons doel is om de unieke collectie autobussen te presenteren in de eigen historische, sociale, technische en educatieve achtergrond. Interessant voor zowel een voormalig buschauffeur als voor een meisje van 10 dat zelfs nog nooit in een bus heeft gezeten.

Het museum wordt een ontmoetingsplek met alle ruimte voor beleef-, leer-, ontspan- en ontdekmomenten voor al onze bezoekers.

Centraal in het museum staan uiteraard onze prachtige collectie autobussen en de historische (bus)objecten, foto’s etc., maar ook de programmering en de publieksactiviteiten op het gebied van autobussen spelen een belangrijke rol bij de positieve beleving van onze bezoekers. Denk hierbij aan de belevingsonderdelen in het museum, het bijwonen van workshops, ontvangsten van schoolkinderen en bijvoorbeeld mensen op leeftijd en alle activiteiten uit onze publieks- of educatieprogrammering waar bezoekers voor komen.

Het museum wordt goed toegankelijk voor al onze bezoekers. Veel ruimte en zoveel mogelijk vlakke vloeren zonder drempels zorgen ervoor dat het gebied voor eenieder, ook voor onze mindervaliden en bezoekers op leeftijd, uitnodigend en goed begaanbaar is.

Duidelijke informatieborden en goede bewegwijzering zorgen ervoor dat de bezoeker zijn weg vindt in het museum; richting de collectie autobussen, naar de werkplaats en de publieksvoorzieningen. Soms zal die informatie ook dynamisch zijn, aan hand van chipkaart. De museumwinkel met veel leuke artikelen op het gebied van autobussen zoals schaalmodellen, speelgoed, boeken etc.  Het assortiment voorziet in de behoefte om een blijvende herinnering of verdiepende informatie mee naar huis te nemen. In de webshop zullen de meeste artikelen ook te koop zijn.

Publieksbelevingen

Het ZHAM is één groot rijdend museum met gerestaureerde autobussen van alle tijden. De beleving van het cultuurhistorisch erfgoed van de prachtige collectie autobussen en de historische busattributen door onze grote uiteenlopende bezoekersgroep staat voor ons bovenaan. Het genieten van de nostalgie en de ervaring over hoe het vroeger was, willen we terughalen naar nu zodat bezoekers de geschiedenis zelf opnieuw beléven. Om onze doelen en doelgroepen te bereiken, wordt een groot aantal middelen ingezet. Bij elkaar vormen ze een actief belevingsprogramma.

Onze plannen

Om onze bezoekers op een gastvrije wijze te ontvangen en hen een prachtige publieksbeleving te bieden, zijn plannen gemaakt. Deze plannen omvatten het presenteren van de prachtige collectie bussen, de historische (bus)objecten, de foto’s en de belevingen waarmee we de bezoeker het verhaal van de autobusgeschiedenis laten beleven!

Educatieve trajecten

Het nieuwe museum biedt educatieve programma’s aan voor het basisonderwijs en het (V)MBO.

Basisonderwijs

Voor het basisonderwijs ontwikkelen we verkeers- en technieklessen voor scholen in de regio. We hebben in onze collectie een complete verzameling aan demonstratiemodellen die hiervoor kunnen worden gebruikt. We richten ons voor deze doelgroep op de praktijk van de veiligheid in het verkeer. Voor de theorielessen hebben we een prachtig lokaal tot onze beschikking. We hebben een complete opleidingsverzameling met tal van borden, simulatiemodellen, objecten en voorbeelden om in dit opleidingslokaal een interessante theorieles te geven.

(V)MBO en HBO

Voor het (V)MBO en HBO ontwikkelen we educatieve programma’s.

De volgende vijf thema’s worden in overleg met de diverse scholen ontwikkeld en dan in een passende omgeving uitgelegd: Innoveren & Verleden, Verbreding van de opleiding autotechniek, Opleiding Buschauffeur, Stages in de werkplaats en Technische opleidingen in het (V)MBO en HBO.

Het nieuwe museum kan te allen tijde voor geïnteresseerde doelgroepen presentaties verzorgen. Hiervoor is een grote hoeveelheid audiovisueel materiaal beschikbaar. Ook hier bestaat de mogelijkheid deze af te stemmen op het type school of de doelgroep. Bij oudere doelgroepen is wellicht meer belangstelling voor film- of fotomateriaal uit “de goeie ouwe tijd”.